Cum Se Construiește O Carieră?

 

În continuare, câteva gânduri și idei din “vasta” mea experiență de construire a unei cariere de succes (pentru cei care încă nu mă cunosc suficient de bine, afirmația anterioară vine cu o ușoară doză de auto-ironie 🙂

Ca să putem răspunde la întrebarea Cum se construiește o carieră, o să pornim de la câteva premise. Și anume, că cel sau cea care își pun această întrebare, vrea o carieră care:

  • este pe termen lung, deci stabilă
  • se plătește bine
  • aduce enorm de multă satisfacție profesională

Bun. Acum că am stabilit cadrul acestui articol, să continuăm.

Care este cel mai mare impediment în construirea unei cariere?

Vorbim de o carieră care satisface criteriile enunțate anterior.

Din câte am observat de-a lungul timpului (până la onorabila mea vârstă de 32 anișori jumătate), cea mai mare piedică este că…

Oamenii nu se cunosc suficient de bine pe ei înșiși.

Pfiu. O să îți las un pic de răgaz, ca să îți poți expune obiecțiile.

Parcă te aud deja:

Bine măi Dane, mă lași cu filozofiile astea ale tale? Tot ce vreau e să îmi spui cum să găsesc un loc de muncă ce se plătește bine, să nu fac ore suplimentare și să rămân și cu destui bani ca să fac ce vreau în timpul liber.

Ăăăă.. nu, nu te las cu filozofiile. Ascultă-mă puțin.

Care e modelul după care oamenii își aleg cariera în ziua de astăzi?

Factorul cel mai important este reprezentat, evident, de bani. Nimeni nu vrea să muncească fără să fie recompensat suficient de bine pentru munca lui. Minunat până aici.

Problema apare în momentul în care munca pe care o faci nu îți aduce suficientă mulțumire interioară, să-i zicem sufletească. Ei bine, în societatea românească de azi nu prea se pune accent pe a face o muncă plăcută, care aduce împlinire.

Cel puțin nu ăsta e standardul.

Locul de muncă rămâne în continuare ceva separat de viața personală. Mergem la muncă de la 8 dimineața până la 6 după-masa (plus minus câteva ore). Și, când s-a terminat programul, revenim la viața normală.

Din punctul meu de vedere, există mai mulți factori care trebuie să se regăsească în alegerea unei cariere de succes. Și anume…

Cea mai bună carieră o ai atunci când regăsești trei factori în alegerea ta

cum-construiesti-o-cariera

Primul factor: Pasiune

Cel mai important, este să faci ceva din pasiune. Și, ca să faci ceva ce chiar îți place, trebuie să te auto-cunoști.

E nevoie să descoperi acea muncă pe care ai face-o la orice oră din zi și noapte, indiferent dacă ai fi plătit sau nu. Acolo îți găsești cu adevărat comoara personală.

Al doilea factor: Nevoile oamenilor

Munca pe care o faci trebuie să rezolve o problemă, nevoie sau provocare a oamenilor din jurul tău (relativ din jurul tău, pe internet pot fi oriunde în lume).

Și pentru asta, e necesar să cunoști cât mai bine care sunt nevoile celor pentru care faci munca. Să știi cât mai multe despre beneficiarul final al muncii tale.

Am ajuns și la…

Al treilea factor: Banii

E necesar ca munca ta să aibă suficient de multă valoare în ochii beneficiarilor, astfel încât tu să fii plătit bine de tot (regește chiar) pentru munca pe care o faci.

Când te regăsești la intersecția celor 3 factori, ai dat de mina ta personală de aur. Dacă ești acolo, nu renunța la ea, orice ar fi!

 

Cariere parțial potrivite pentru tine

Sunt șanse mari că, dacă citești articolul de față, să nu te regăsești în toți factorii. Poate că ești la intersecția a doar 2 dintre ei.

Hai să luăm rând pe rând intersecțiile a câte 2 factori.

Intersecția A: Muncești din pasiune și rezolvi problemele oamenilor

În această situație, ai parte de împlinire sufletească maximă, deoarece iubești munca pe care o faci. În același timp, simți că și faci ceva important pentru semenii tăi.

Dificultatea e că nu ești răsplătit financiar suficient de bine. Facturile se adună lună de lună și, deși ai mulțumire sufletească, nu te poți bucura pe plan material de roadele muncii tale, decât dacă nu duci grija banilor.

În această situație, ai nevoie de surse alternative de venit, ca să poți continua în această situație.

Intersecția B: Muncești din pasiune și ești plătit suficient de bine pentru asta

Dar munca ta nu ajunge la foarte mulți oameni sau nu rezolvă nevoile lor cele mai importante. Probabil e OK să te regăsești în această situație, cât nu ești în acea etapă din viață, în care vrei să oferi ceva înapoi semenilor tăi.

Din punct de vedere material și personal, acestă situație este una destul de bună.

Dar va înceta să mai fie OK atunci când va începe să te intereseze binele omenirii, ca întreg.

Intersecția C: Ești plătit suficient de bine și munca ta rezolva problemele oamenilor

Dar nu te împlinește sufletește pe tine. Poate că munca aleasă nu este cel mai bun vehicul pentru talentele tale. Poate că munca pe care o faci te seacă sufletește și te lasă stors de energie și vitalitate.

Dacă ești aici, cu siguranță că nevoile materiale îți sunt acoperite, dar nu și cele sufletești. Mai devreme sau mai târziu, te va consuma extrem de tare.

Această situație poate fi doar o etapă în evoluția ta personală. Cât timp ești aici, îți poți pune bani deoparte, ca să explorezi și să găsești liniștit ceva care chiar te pasionează, sau ți se potrivește mai bine.

 

Cariera Ideală se află în intersecția I, a celor 3 factori

Doar atunci vei reuni:

  1. Talentele și înclinațiile personale

  2. Nevoia de contribuție

  3. Necesitățile tale materiale

Deci, ce ai de făcut?

  1. Să știi cine ești și la ce ești bun cu adevărat. Descoperă-ți talentele profesionale unice!
  2. Să înveți să descoperi nevoile și provocările oamenilor. Doar așa poți oferi o soluție potrivită pentru aceste provocări.
  3. Produsul, serviciul sau munca pe care le oferi să fie ceva pentru care oamenii să fie dispuși să scoată bani din buzunar.

Să parcurgi punctele anterioare necesită timp, dezvoltare personală și studiu?

Absolut!

Dar oare merită efortul?

Absolut!

Imaginează-ți cât de bine te vei simți să faci o muncă pe care o iubești. Fiecare zi de lucru va fi o plăcere. Vineri abia vei aștepta să se facă luni din nou, ca să poți lucra din nou. Sau, cine știe, poate că vei lucra în sfârșitul de săptămână, doar pentru că își face plăcere.

Oamenii care se vor bucura de roadele muncii tale îți vor fi recunoscători, pentru că îi ajuți să își rezolve problemele.

Și, ca bonus, de fiecare dată când te vor întâlni pe stradă, vor arunca cu bani înspre tine, ca să te răsplătească 😉

Dacă nu respecți cei trei piloni, vei construi pe teren alunecos. Mai devreme sau mai târziu, cariera ta va începe să se clatine.

Și, când se va prăbuși, oricum va trebui să o iei de la capăt. Așa că, ce-ar fi să ai puțintică răbdare, să faci munca inițială de cercetare, autocunoaștere și explorare? Pentru ca, mai apoi, să construiești pe o fundație solidă.

Dar pentru asta, trebuie să renunți la ideea de recompensă imediată. Și să îți pui câteva întrebări (puțin filozofice, e drept), înainte să te avânți într-o carieră.

Personal, nu cred că merită să investești timp, energie și sudoare, într-o carieră în care, ani în șir, faci o muncă pe care nu o iubești cu adevărat. Chiar dacă, metaforic vorbind, la final de lună primești niște bomboane. Oricum îți cariază dantura.

Da știu, analogie bomboane – bani. De dragul retoricii, ai răbdare cu mine.

Dacă descoperi munca pe care o iubești, apoi îți aduci contribuția maximă celor din jur și, în plus, oamenii sunt dispuși să plătească, atunci banii vor veni în direcția ta, mai devreme sau mai târziu.

Vei găsi combinația câștigătoare.

Știu că sunt prea puțini oameni care apleacă urechea la genul ăsta de filozofii. E mult mai tentantă recompensa imediată, certitudinea că la final de lună vine răsplata financiară.

Cred că oamenii ar putea investi mai mult timp să se auto-cunoască. Vremurile se schimbă, lucrurile sunt din ce în ce mai mult pe pilot automat. Și tot mai mulți oameni dau de greu în carieră. Și nu își dau seama de ce, care sunt motivele profunde care le aduc în cale aceste greutăți.

Nu poți construi o carieră de durată, stabilă și rentabilă financiar, fără să te auto-cunoști.

Banii nu vor putea înlocui niciodată satisfacția și liniștea interioară pe care le caută toată lumea.

Nu mă crede pe cuvânt. Există destui milionari care sunt nefericiți.

 

Îți las mai jos diagrama ca temă de gândire. Poți să o descarci cu Click Dreapta -> Save Image As…

cum-construiesti-o-cariera-

Comentarii Facebook
Votezi?

Dan Munteanu

Îți ofer idei și discuții atipice ca să găsești liniștea interioară și să gândești pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.